logo-knooppuntkerkenenarmoedespacer-100x5Knooppunt Kerken en Armoede

  • 3-sliide
  • 5-slide
  • 4-slide
  • 2-slide
  • 7-slide
  • 8-slide
  • 1-slide

28 oktober: Presentatie Armoedeonderzoek 2016

armoedeonderzoek-presentatieOp vrijdag 28 oktober 2016 wordt het onderzoeksrapport ‘Armoede in Nederland 2016’ gepresenteerd. Dit rapport geeft de resultaten weer van het onderzoek naar materiële en immateriële, individuele en collectieve hulpverlening die plaatselijke kerken verlenen aan mensen die in financiële knelposities komen. Dit onderzoek is door een groot aantal kerkgenootschappen gezamenlijk gedaan.

Bij de presentatie van het onderzoek wordt u geïnformeerd over de resultaten.
Gerard de Korte, bisschop van ‘s-Hertogenbosch en bisschopreferent voor Kerk en Samenleving Rooms-Katholieke Kerk in Nederland en René Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, bieden het rapport aan staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan.
Ook vindt er een discussie plaats met betrokkenen uit kerken, maatschappelijke organisaties en politiek. Deze discussie, met inbreng van het publiek, zal gaan over de betekenis van hetgeen de kerken tegenkomen en het beleid dat kerken en politiek zouden moeten voeren rond armoede in Nederland.

Klik hier om meer te lezen en u aan te melden.

Trackback van jouw site.

Reacties (1)

  • Avatar

    R. Maris

    |

    Op trouw.nl vond ik de volgende passage (uit het rapport?):

    “We hebben een systeem gecreëerd waarin mensen worden aangemoedigd geld te lenen. Het gevolg is dat veel mensen zich in schulden steken. Dit gaat goed totdat financiële tegenslagen zich aandienen.”

    Welnu, dat zich financiële tegenslagen voordoen is helaas immanent aan de wijze waarop het systeem “gehanteerd wordt” (zoals zo vaak: niet het systeem op zich is persé verkeerd, maar de wijze van gebruik ervan, net als bij vele uitvindingen).

    Het huidige (girale) geldsysteem is feitelijk niets anders dan een boekhouding van aanspraken (tegoeden) enerzijds en schulden (negatieve tegoeden) anderzijds. Grof gezegd kan een tegoed alleen ontstaan, als mensen, bedrijven of de overheid bereid zijn “zich in de schulden” te steken. Degenen (of bedrijven etc.) die die tegoeden bezitten, vooral als ze er een overvloed van hebben, geven er maar weinig van uit. Tegoeden bieden zekerheid! Macro-economisch is er een gigantische berg aan tegoeden ontstaan, en een gelijke hoeveelheid schulden. Als men op tegoeden blijft zitten, zullen er per definitie mensen zijn, die schulden niet kunnen afbetalen (“tegenslagen”). Deze logica is helaas onverbiddelijk.
    De enige manier, om het schuldenprobleem op te lossen is het tegoedenprobleem op te lossen. Hoe, dat is een andere vraag.

    Reply

Laat een reactie achter